Vlaamse noodhulp voor Malawi

Door Ingeborg De Meulemeester op 4 mei 2016, over deze onderwerpen: Buitenlands Beleid, Ontwikkelingssamenwerking

Op 3 mei vroeg Ingeborg De Meulemeester aan de minister-president van de Vlaamse Regering, minister van Buitenlands Beleid en Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, meer uitleg over het bedrag voor noodhulp aan Malawi voor 2016.

De president van Malawi, Peter Mutharika, heeft op 12 april de noodtoestand afgekondigd in zijn land. Door de aanhoudende droogte, als gevolg van el niño, heerst er een voedseltekort. De president van Malawi zegt dat er nu nog meer mensen humanitaire hulp nodig zullen hebben.

Eind vorig jaar werd door de minister-president de beslissing genomen voor een bedrag van 208.149 euro noodhulp voor 2016. Hij vroeg ook aan zijn diensten een bijkomend bedrag voor noodhulp uit te trekken. Het gaat over 479.000 euro voor Malawi Emergency Humanitarian Response Fund.

De minister-president benadrukte dat hij de noodsituatie in Malawi zeer goed opvolgt. Hij schat de situatie dan ook in als urgent. In het afgelopen jaar zijn er verschillende project vastgelegd die inspelen op de situatie op vlak van landbouw en voedselonzekerheid. In het najaar van 2015 werd ook onderhandeld met de FAO over samenwerking op vlak van klimaatfinanciering voor een bedrag van 3,5 miljoen euro met een looptijd tot 2019. Er is afgesproken dat de FAO zich zou richten op de regio’s binnen Malawi die het hardst getroffen zijn door overstromingen en aanhoudende droogte. Op die manier kan kort op de bal gespeeld worden.

De steun aan het Central Emergency Response Fund (CERF) gaat onrechtstreeks naar de aanpak van de voedselcrisis in Malawi. Ook wordt steeds snel gereageerd op de rapporten die de minister-president bereiken. Al heel wat bedragen zijn vastgelegd. Normaal is het gemiddeld vastleggingsbedrag voor een van de partnerlanden 5 miljoen euro. Door de bijkomende middelen konden ze de steun aan ons partnerland Malawi optrekken. Ook in 2016 is er opnieuw ruimte voorbehouden voor nieuwe engagementen in het kader van onze bilaterale samenwerking met betrekking tot landbouw en voedselzekerheid.

Ingeborg De Meulemeester is zeer blij met de initiatieven en acties van Vlaanderen in Malawi. “Ik besef dat het budget niet onuitputtelijk is, maar ik stel het erg op prijs dat de minister-president steeds kort op de bal speelt voor het toekennen van noodhulp”, aldus Ingeborg De Meulemeester.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is