Vlaams Parlement vraag internationale aanpak voor Rohingya

Door Ingeborg De Meulemeester op 29 mei 2018, over deze onderwerpen: Ontwikkelingssamenwerking

Al decennia lang zijn religieuze partijen in conflict in Myanmar. Het geweld tussen de boeddhistische meerderheid en de Rohingya bereikte de laatste maanden opnieuw een hoogtepunt. Op initiatief van de N-VA werd in het Vlaams Parlement een resolutie ingediend, over de grenzen van meerderheid en oppositie heen. Een krachtige veroordeling van alle geweld.

De situatie is volledig ontspoord. Het geweld van het Myanmarese leger tegen de Rohingya is disproportioneel. Het maakt zich schuldig aan verkrachtingen en moorden. De regering in Myanmar veegt systematisch Rohinya-dorpen van de kaart. Sinds augustus 2017 zijn al 700 000 Rohinya gevlucht naar buurland Bangladesh. Daar leven ze in onhygiënische vluchtelingenkampen.

Op vraag van de N-VA vond in het Vlaams Parlement een gedachtewisseling plaats met de ambassadeur van Myanmar, Paw Lwin Sein. Vlaams parlementslid Ingeborg De Meulemeester (N-VA) voelde hem aan de tand. De ambassadeur ontkende de beschuldigingen van etnische zuiveringen echter met klem.

Erbarmelijke omstandigheden

“De situatie is evenwel schrijnend. In de deelstaat Rakhine is er sprake van systematische schending van de mensenrechten jegens de moslimminderheid. Bovendien krijgen hulporganisaties geen toegang tot de regio om humanitaire hulp te verstrekken. De nood is nochtans hoog want de burgerbevolking leeft in erbarmelijke omstandigheden”, aldus Ingeborg De Meulemeester. Na de Rohingya (moslims) goeddeels te hebben verjaagd blijkt de regering van Myanmar nu een offensief begonnen tegen de Kachin, een overwegend christelijke minderheid.

Op initiatief van de N-VA werd in het Vlaams Parlement een resolutie ingediend, over de grenzen van meerderheid en oppositie heen. Daarmee stuurt het parlement een krachtig signaal uit en veroordeelt het alle geweld. De ondertekenaars achten onmiddellijke internationale humanitaire toegang tot de deelstaat Rakhine noodzakelijk, alsook het toelaten van onafhankelijke waarnemers. Dit moet gebeuren in samenwerking met de EU, de VN en andere internationale organisaties.

Het repatriëringsakkoord tussen Bangladesh en Myanmar blijkt ook niet succesvol te zijn. De Rohingya-vluchtelingen zijn bang om terug te keren omdat hun veiligheid niet gegarandeerd kan worden. “Daarom vragen we de Vlaamse Regering om er bij de betrokken partijen op aan te dringen om de vrijwillige en veilige terugkeer van de Rohingya naar hun plaatsen van herkomst te garanderen, onder toezicht van de VN”, zegt De Meulemeester.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is