VDAB-opleiding verzorgende-zorgkundige wordt hervormd

Door Ingeborg De Meulemeester op 14 februari 2019, over deze onderwerpen: Onderwijs, Sociale Zaken, Welzijn, Werk in de Zorgsector

De zorgsector in Vlaanderen kampt met een personeelstekort. De vraag naar geschoold personeel klinkt al jaren hard en wordt alsmaar groter. Om hieraan tegemoet te komen werkt minister van Werk Muyters (N-VA) aan een hervorming van de VDAB-opleiding verzorgende-zorgkundige. "De vele openstaande vacatures in de zorgsector komt uiteraard de kwaliteit van de zorg niet ten goede ", aldus Ingeborg De Meulemeester (N-VA). "Daarom is het positief dat er naar een oplossing wordt gezocht om meer handen aan het bed te krijgen en de kwaliteitsvolle zorg te blijven garanderen."

De zorgsector heeft een hoge nood aan goed en geschoold personeel. Heel wat vacatures blijven open staan door de groeiende arbeidsmarkt. Welzijnsminister Vandeurzen (CD&V) stelde recent al een actieplan 'Werk maken van werk in zorg en welzijn' voor om de tekorten aan te pakken en kwaliteitsvolle zorg te blijven aanbieden. Eén van de pisters is het aantrekken van buitenlandse werkkrachten uit landen waar momenteel een overschot is aan zorgverstrekkers. "Dat zijn alvast stappen in de goede richting", zegt De Meulemeester. "Dat minister Muyters nu samen met VDAB en de diensten voor gezinszorg de opleiding verzorgende-zorgkundige moderniseert moet ook leiden tot een hogere instroom in de zorgsector."

De opleiding wordt flexibeler

Minister van Werk Muyters legt uit: "De opleiding verzorgende-zorgkundige zal voortaan uit modules bestaan, waarvoor deelkwalificaties uitgereikt kunnen worden. De opleiding wordt zo een stuk flexibeler. Je kan bijvoorbeeld makkelijker de opleiding even onderbreken om al aan de slag te gaan in de zorgsector en later de draad weer op te pikken. De opleidingen van de VDAB en de CVO's kunnen in de toekomst zo ook veel beter op elkaar aansluiten." Door het modulesysteem kunnen tussentijdse beroepskwalificaties behaald worden, zoals huishoudhulp en logistiek assistent, waarmee je in de zorgsector al aan de slag kan. De eindkwalificatie is verzorgde/zorgkundige."De hervorming moet mensen aanmoedigen om voor een (tweede) carrière in de zorg of welzijn te kiezen", besluit De Meulemeester.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is