Terugvorderingen schooltoelagen door afwezigheid op school blijven stijgen

Door Ingeborg De Meulemeester op 1 juni 2017, over deze onderwerpen: Kinderarmoede in het onderwijs, Onderwijs, Sociale Zaken

Voor het schooljaar 2014-2015 werden 1.363 schooltoelagen teruggevorderd omwille van onvoldoende aanwezigheid of problematische afwezigheid. Voor het derde jaar op rij stijgt het aantal terugvorderingen, zo blijkt uit een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Ingeborg De Meulemeester (N-VA). De stijging vindt voornamelijk plaats in het secundair onderwijs én in de provincie Antwerpen. “De teruggevorderde schooltoelagen betreffen gelukkig nog steeds minder dan 1% van het totale aantal uitgekeerde schooltoelagen. Gelukkig maar, want deze maatregel is de stok achter de deur en kort op de bal spelen primeert”.

Voor het schooljaar 2014-2015 werden 1.363 schooltoelagen teruggevorderd omwille van onvoldoende aanwezigheid of problematische afwezigheid. Meer dan de vorige schooljaren, want in 2013-2014 en 2012-2013 ging het om respectievelijk 1.155 en 1.005 terugvorderingen.

De stijging vindt voornamelijk plaats in het secundair onderwijs en situeert zich het meest in Antwerpen (464), gevolgd door Oost-Vlaanderen (392). Dat blijkt uit de cijfergegevens die Vlaams volksvertegenwoordiger Ingeborg De Meulemeester (N-VA) opvroeg bij Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V).

Deze stijging van de terugvorderingen is er niet enkel in absolute cijfers, maar ook in relatieve cijfers – zelfs indien het aantal schooltoelagen stijgt. Het aantal terugvorderingen ten opzichte van het aantal toegekende toelagen stijgt (zie verder) maar blijft laag. In alle onderwijsniveaus blijft het minder dan één procent. “Het terugvorderen van een schooltoelage is dan ook de allerlaatste maatregel die wordt genomen in het tegengaan van spijbelen, de laatste stok achter de deur”, zegt Ingeborg De Meulemeester. “Preventie en kort op de bal spelen zijn veel belangrijker om schoolverzuim tegen te gaan. Anderzijds brengen rechten ook plichten met zich mee: schooltoelagen zijn er voor die leerlingen die ook effectief naar school gaan.”, zegt Ingeborg De Meulemeester.

 

Ook verschenen op HLN.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is