Succes van de opleiding HBO5 Verpleegkunde

Door Ingeborg De Meulemeester op 1 april 2015, over deze onderwerpen: Hoger onderwijs, Onderwijs, Werk in de Zorgsector

In 2014 behaalden 82 40-plussers hun diploma secundair onderwijs via de HBO5 opleiding Verpleegkunde

De problematiek van ongekwalificeerde uitstroom is al langer bekend. Volwassenen zonder diploma secundair onderwijs  kunnen zich inschrijven voor de opleiding hoger beroepsonderwijs (HBO) Verpleegkunde. Na het volgen van de eerste twee modules van deze opleiding, samen met een aanvullende basiscursus, kunnen zij hun diploma secundair onderwijs behalen.  Vervolgens kunnen zij hun opleiding verpleegkunde verder zetten.

Vlaams Parlementslid Ingeborg De Meulemeester (N-VA) informeerde bij Vlaams Minister van Onderwijs Hilde Crevits naar de populariteit van deze weg tot een diploma secundair onderwijs. Uit de cijfers blijkt dat heel wat volwassenen deze leerweg volgen. 

In het schooljaar 2013-2014 behaalden 1.049 volwassenen een diploma secundair onderwijs. Een opsplitsing naar leeftijdsgroep leert ons dat 805 van hen tussen de 21 en 30 jaar oud zijn. Tussen de leeftijd van 31 en 40 jaar behaalden 162 een diploma secundair onderwijs. Ook onder de leeftijdsgroep ouder van 40 jaar is de studieweg nog succesvol. Maar liefst 82 studenten behaalden zo hun diploma secundair onderwijs. Wanneer we dit vergelijken met het schooljaar 2012-2013 zien we een stijging. In 2013 reikte de Examencommissie 678 diploma’s secundair onderwijs uit via deze weg.

De mogelijkheid via de hbo5-opleiding verpleegkunde is dus zeker een succesvolle manier om alsnog een diploma secundair onderwijs te behalen. “Het is zeker positief dat zoveel volwassenen nog gemotiveerd zijn om alsnog hun diploma secundair onderwijs te behalen. We moeten echter waken over de integriteit van de opleiding verpleegkunde. Hoewel een diploma van een HBO5 opleiding gelijkgesteld wordt met een bacheloropleiding Verpleegkunde zijn er in de praktijk natuurlijk belangrijke verschillen. Het wordt tijd dat we inzetten op een duidelijk onderscheid tussen beide richtingen” aldus De Meulemeester.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is