Spaanse verpleegsters komen niet meer naar België

Door Ingeborg De Meulemeester op 11 december 2014, over deze onderwerpen: Actieplan Werk maken van Werk in de Zorgsector

Het aantal Spaanse verpleegkundigen dat naar Vlaanderen komt is op dit ogenblik zo goed als verwaarloosbaar. Dat heeft minister van Welzijn Jo Vandeurzen geantwoord op een vraag van Vlaams parlementslid Ingeborg De Meulemeester (N-VA). Het aantal vacatures is ook aanzienlijk verminderd.

Hoeveel buitenlandse verpleegsters precies in de Vlaamse ziekenhuizen werken, is niet geweten. Wel is duidelijk dat momenteel nauwelijks nog verpleegsters naar België komen. Sinds 2010 kozen veel meer Vlaamse jongeren voor de studierichting. Het gaat om een stijging van 24 procent. Het aantal uitgereikte bachelordiploma’s is sindsdien met 33 procent gestegen.

Het gevolg is dat het aantal (langdurig) openstaande vacatures bij de VDAB ‘aanzienlijk’ gedaald is. Vandeurzen voegt er wel aan toe dat de opgelegde besparingen in de ziekenhuizen daar ook voor iets tussen zitten.

Spaanse verpleegkundigen hebben nu geen reden meer om hun thuisland te verlaten. ‘De VDAB heeft nog wel contacten met Spanje, maar het aantal Spaanse verpleegkundigen dat naar Vlaanderen komt is op dit ogenblik zo goed als verwaarloosbaar’, zegt Vandeurzen.

De Standaard Online

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is