Schort samenwerking met Oeganda op en convoceer ambassadeur

Door Ingeborg De Meulemeester op 31 januari 2014, over deze onderwerpen: Ontwikkelings|samenwerking, Afrika, Holebi's en transgenders, Anders durven denken en doen

De N-VA wil de directe ontwikkelingssamenwerking met Oeganda tijdelijk stopzetten omdat enkele dagen geleden een 31-jarige landgenoot gearresteerd werd omwille van zijn seksuele geaardheid. De partij wil ook de Oegandese ambassadeur op het matje roepen.

Sinds enkele maanden beschikt Oeganda over een ‘antihomowet’ die levenslange gevangenisstraffen mogelijk maakt voor herhaaldelijke homoseksuele contacten. N-VA-Kamerlid Ingeborg De Meulemeester vindt het goed dat ons land een deel van de beloofde middelen voor een samenwerkingsakkoord met Oeganda niet overmaakt, maar de N-VA is verbaasd over de lauwe reactie van de federale regering.

Voor de N-VA is het duidelijk: indien een land basismensenrechten niet respecteert, moeten we onze engagementen on hold zetten. Het kan niet dat Belgisch belastinggeld ingezet wordt voor een repressief beleid tegen holebi’s in Oeganda. De N-VA pleit daarom voor een stopzetting van de directe samenwerking tussen de Belgische en de Oegandese overheid.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is