Schooldirecties basisonderwijs verdrinken in het werk

Door Ingeborg De Meulemeester op 27 november 2017, over deze onderwerpen: Onderwijs

Vier op de tien basisscholen in Vlaanderen start het schooljaar met een nieuwe directie. Vlaams Volksvertegenwoordiger Ingeborg De Meulemeester (N-VA) begrijpt dat de schooldirecteurs opnieuw aan de alarmbel trekken: “Directeurs basisonderwijs vragen al jaren om een betere omkadering, maar die omkadering blijft helaas uit."

De voornaamste redenen van uitval zijn een toenemende psychologische druk en administratieve last. Ingeborg De Meulemeester kaart al enkele jaren het hoge verloop bij schooldirecties aan en pleit aan de zijde van de schooldirecteurs voor een betere omkadering. Helaas zien we het verloop de jongste schooljaren nog toenemen. “Dat directeurs dringend een betere omkadering verdienen staat als een paal boven water”, zegt Ingeborg De Meulemeester. “Ook een zorgzaam psychosociaal beleid en een betere aanvangsbegeleiding voor startende directeurs kan de druk doen afnemen.”

Er loopt nu een onderzoek naar de oorzaken van het verloop. Hieruit moeten maatregelen komen die zorgen voor extra ondersteuning. “De taak van een schooldirecteur is niet te onderschatten. Schooldirecteurs zijn de spilfiguur in de school. Hun aanwezigheid leidt tot op elkaar afgestemde teams. Zonder vooruit te willen lopen op de resultaten van het onderzoek, is het nu al duidelijk dat er nood is aan een betere omkadering en opleiding”, besluit Ingeborg De Meulemeester.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is