Project Bemoeizorg

Door Ingeborg De Meulemeester op 4 februari 2016, over deze onderwerpen: Beveren, Lokaal werk

Het project 'Bemoeizorg' van de Gewestelijke Maatschappij voor Huisvesting wordt van Beveren uitgebreid naar Temse en Kruibeke.

Samen met de OCMW’s van Temse en Kruibeke, de Gewestelijke Maatschappij voor Huisvesting en woonanker Temse werken de gemeenten Beveren, Temse en Kruibeke rond een bijzonder gamma aan begeleidingsvormen voor sociale huurders, van preventieve woonbegeleiding tot curatieve bemoeizorg. Zo worden woonproblemen bijgestuurd en uithuiszetting vermeden.

Bemoeizorg is een bijzondere vorm van hulpverlening. Door ernstige problemen met geld, huisvesting, lichamelijke en geestelijke gezondheid hebben de cliënten vaak problemen met allerlei instanties. Ze hebben problemen op gebied van huisvesting, inkomen, sociale contacten en zelfverzorging.

In Beveren wordt sinds zes jaar ‘bemoeizorgers’ op pad gestuurd die de huurders weer op het juiste spoor trachten te krijgen. Dit met succes want op één geval na hebben alle gezinnen die bemoeizorg kregen, zich intussen herpakt. "Deze huurders hebben meestal al een heel parcours achter de rug", zegt Bevers schepen Ingeborg De Meulemeester (N-VA). "Bemoeizorg treedt pas in werking als er echt een uithuiszetting dreigt en wordt opgelegd door de vrederechter. Het is dus een soort ultieme 'crisisinterventie'."

Twee halftijdse psychologen, bemoeizorgers werken onafhankelijk voor dit project. "Ze proberen eerst een vertrouwensband op te bouwen met de cliënt. Dat is van belang,want meestal hebben die er al zo'n weg opzitten dat ze het vertrouwen in de hulpverlening zijn kwijtgeraakt. Zij focussen in eerste instantie op de meest dringende noden van de sociale huurder en bekijken de woonsituatie, budgetbegeleiding, maar ook huishoudelijke vaardigheden."

Het nieuwe samenwerkingsverbond heeft een proefperiode van een jaar en het werkingsbudget van 55.000 euro wordt betaald door de huisvestingsmaatschappijen en OCMW's

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is