Onderwijs in ontwikkelingssamenwerking

Door Ingeborg De Meulemeester op 14 januari 2016, over deze onderwerpen: Onderwijs, Ontwikkelingssamenwerking

Onder impuls van Ingeborg De Meulemeester werd de resolutie “onderwijs in ontwikkelingssamenwerking” aangenomen in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement.

Onderwijs is een belangrijk deel van ontwikkelingssamenwerking. Het versterkt niet alleen de persoonlijke ontwikkeling maar zorgt ook voor belangrijke economische stimulansen. “Onderwijs aan kinderen in lage inkomenslanden leidt tot een verhoging van de levensstandaard – zowel individueel als structureel – en op termijn dus ook tot een vermindering in wereldwijde armoede. Daarom moet Vlaanderen het belang van onderwijs blijven benadrukken in haar projecten en programma’s inzake ontwikkelingssamenwerking en tijdens gesprekken met haar partnerlanden”, aldus Ingeborg De Meulemeester.

Vlaanderen zal in zijn projecten en programma’s inzake ontwikkelingssamenwerking en onderwijs het belang van onderwijs aan meisjes blijven benadrukken. Meisjes die naar school gaan, trouwen later, krijgen minder kinderen, hebben een beter inkomen, worden minder het slachtoffer van seksueel geweld, kunnen zich beschermen tegen kindhuwelijken en andere schadelijke traditionele praktijken. Via het onderwijs krijgen geboorteplanning en seksuele en reproductieve rechten een draagvlak. Onderwijs voor meisjes geeft meisjes en vrouwen met andere woorden de kans om hun eigen keuzes te maken en een vol- en menswaardig leven uit te bouwen. Daarom moet Vlaanderen bij de gesprekken met de partnerlanden het belang van onderwijs benadrukken als bevorderend voor de lokale economie en de economische groei. Ook het belang van toegankelijk onderwijs willen we extra benadrukken.

De tussenkomst van Ingeborg De Meulemeester inzake onderwijs in ontwikkelingssamenwerking kan je hier bekijken.

Daarnaast kwam Ingeborg De Meulemeester ook tussen inzake conflictmineralen (hier) en de wijziging van het kaderdecreet van 22 juni 2007 inzake ontwikkelingssamenwerking (hier).

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is