Onderduiken in het klooster van Doel redde moeders leven

Door Ingeborg De Meulemeester op 11 juli 2014, over deze onderwerpen: Lokaal werk

Tweede Wereldoorlog Dochter Sandra Landsman en kleindochter Melanie in het spoor van Joodse Flora M. Singer Met de komst van de Amerikaanse Sandra Landsman en haar 21-jarige dochter Melanie heeft Doel deze maand ongewoon bezoek. Landsman is de dochter van de Joodse Flora M. Singer, die samen met haar zussen ...

Tweede Wereldoorlog

Dochter Sandra Landsman en kleindochter Melanie in het spoor van Joodse Flora M. Singer. Met de komst van de Amerikaanse Sandra Landsman en haar 21-jarige dochter Melanie heeft Doel deze maand ongewoon bezoek. Landsman is de dochter van de Joodse Flora M. Singer, die samen met haar zussen Betty en Charlotte drie maanden ondergedoken zat in het klooster van Doel. "Dat klooster heeft haar leven gered", vertelt een soms ontroerde Sandra Landsman, die nog eensde sfeer komt opsnuiven in het verlaten en met graffiti besmeurde klooster van Doel. Jan Creve van Doel 2020 is gastheer van dienst, samen met schepenen Filip Kegels (N-VA) en Ingeborg DeMeulemeester (N-VA).

Ongewoon bezoek dus en tegelijk een van debest bewaarde geheimen van Doel. In 1942, toende Duitse bezetter steeds hardnekkiger op zoek ging naar Joden in onder meer Antwerpen, waar een grote Joodse gemeenschap woonde en werkte, werd het ook voor de familie Singer te gevaarlijk. Ze werden getipt dat er een zoveelste razzia werd voorbereid en besloten elders onder te duiken. Net op tijd, want er volgde inderdaad een razzia en al hun vrienden, buren en familieleden werden opgepakt. De meeste van hen werden op transport gezet naar de vernietigingskampen en kwamen nooit meer terug.

Emigreren

Al in 1939 was de vader van Flora naar Amerika getrokken om daar werk te zoeken en in een volgende fase zijn familie te laten overkomen. De familie had zich dus al voorbereid om te emigreren, maar het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog deed die plannen in duigen vallen. Er was jarenlang geen contact met vader Singer, maar na de oorlog zou de familie herenigd worden in de Verenigde Staten. De moeder van Flora Singer stond er dus alleen voor. Het was haar opdracht om haar dochters uitde handen van de nazi's te houden. Flora, Betty en Charlotte doken eerst een tijdje onder in Brussel, waar een zekere meneer Ranson, eenzakenman die ook binnen het verzet actief was, hen een veiliger onderkomen wist te bieden.Onderduiken in Doel werd een volgende episode om uit de handen van de Duitse bezetter te blijven.

De drie zusters kwamen in het klooster van Doel terecht. Zusters Odonia en Roberta ontfermden zich over de kinderen. Voor Flora en haar zussen was het aanvankelijk wennen in die vreemde omgeving van het klooster. Maar ze pasten zich snel aan en door de goede zorgen van de kloosterzusters Odonia en Roberta voelde het drietal zich in het Scheldedorp best geborgen en veilig.

Vredig

Wat ook blijkt uit een passage van het boek dat Flora over haar vlucht voor de Holocaust heeft geschreven. Op de vlucht is de titel van het boek, waarin uitvoerig wordt beschreven hoe ze hun verblijf in Doel hebben ervaren. "Met zuster Odonia en zuster Roberta maakten we wandelingen langs de oever van de Schelde, waar we echt van genoten. We vonden het heerlijk om met de twee zusters te praten en soms vergat ik dat we in Doel waren, omdat alles hier zo vredig was."

LUC VAN BROECK ■

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is