Meer jongeren verlaten de schoolbanken zonder diploma secundair onderwijs

Door Ingeborg De Meulemeester op 3 april 2019, over deze onderwerpen: Onderwijs

We zien opnieuw een stijging van het aantal jongeren dat de schoolbanken verlaat zonder een diploma secundair onderwijs op zak. In absolute termen gaat het om 7.524 jongeren in het schooljaar 2016-2017. Dat is zo’n 11 procent.

Een vroegtijdig schoolverlater is een jongere tussen de 18 en 25 jaar die het secundair onderwijs verlaat zonder een diploma te behalen. In 2016-2017 gaat het om zo'n 11 procent. Dat is een stijging ten opzichte van voorgaande jaren. In 2015-2016 ging het om 10,3 procent vroegtijdig schoolverlaters. In 2014-2015 ging het om 9,6 procent. Dat lezen we in de laatste editie van het cijferrapport ‘Vroegtijdig schoolverlaten in het Vlaams secundair onderwijs’ (maart 2019).

Vroegtijdig schoolverlaters komen in een zéér kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Onze economie doet het goed en dat een stimulans is voor jongeren. Onderwijsminister Crevits stelt dat jongeren dan in verleiding komen om hun kans te wagen op de arbeidsmarkt. "Maar een kans wagen levert niet noodzakelijk een job op", stelt De Meulemeester. "Van zij die na één jaar na hun eerste werkgever opnieuw werkloos zijn, vormen jongeren zonder diploma de grootste groep. En net daarom is het zo belangrijk dat we preventief handelen en jongeren en ouders wijzen op de relevantie van een diploma."

"Een diploma verhoogt de kans op werk aanzienlijk", vervolgt De Meulemeester.  Daarnaast rolt minister Crevits in samenwerking met minister Muyters vanaf september 2019 duaal leren uit over heel Vlaanderen. Jongeren die schoolmoe, maar niet leermoe zijn, kunnen we stimuleren te leren op de werkvloer.

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is