Maurane, Tom en Hendrik verkennen het Vlaams Parlement

Door Ingeborg De Meulemeester op 22 oktober 2015, over deze onderwerpen: Onderwijs, Ontwikkelingssamenwerking

 

Op donderdag 22 oktober vond de jaarlijkse traditie van de Zuiddag plaats. Dit jaar vierde de Zuiddag zijn 10de verjaardag. Ook in het Vlaams Parlement liepen er deze dag enkele extra werkkrachten rond. Niet alleen het Algemeen Secretariaat was werkgever, maar ook de voorzitter en een aantal Vlaamse volksvertegenwoordigers droegen hun steentje bij. Zij boden die dag enkele scholieren een blik achter de schermen.

Zuiddag is een organisatie voor en door jongeren om wereldwijd samen te strijden voor een duurzame en rechtvaardige maatschappij. Zuiddag is vooral gekend van de jaarlijkse campagne ‘Work for Change’, waarbij meer dan 12.000 Vlaamse en Brusselse scholieren tussen 15 en 20 jaar één dag een heuse job uitoefenen. Hun loon - van 50 euro - wordt afgestaan aan een jongerenproject in het Zuiden.

Ingeborg De Meulemeester had zich geëngageerd om 3 studenten een dag te laten meelopen. Maurane, Hendrik en Tom zijn allemaal leerlingen uit het 6de middelbaar wetenschappen-wiskunde.

Tijdens de Zuiddag was het belangrijk dat zij een echte blik achter de schermen kregen en ook ervaarden hoe de dag van een persoonlijk medewerker er uit ziet. Mijn rechterhand, Allison Luyckx, heeft hen een hele dag mee laten lopen. In de voormiddag hebben ze onder begeleiding een eigen parlementaire vraag opgesteld. Dit lijkt eenvoudig, maar al snel wisten ze dat ook hier een grondige informatiezoektocht belangrijk is. Tijdens de lunch hebben we hen de Daktuin, het parlementaire restaurant, laten zien. Het mooie uitzicht is hier één van de troeven. In de namiddag hebben ze dan een deel van de commissie onderwijs bijgewoond. Deze commissie ging voornamelijk over de schoolinfrastructuur.

“Het was een zeer leerrijke en afwisselende dag. Nu heb ik echt een beter idee van het politieke leven achter de schermen” aldus Maurane. Tom gaat hiermee akkoord: “Je hebt geen idee wat er allemaal gebeurt. Je ziet de parlementsleden af en toe in de krant en in het halfrond, maar daarbuiten is het raden naar wat ze eigenlijk doen. Nu heb ik echt gezien dat de taak van een parlementslid toch heel uitgebreid en zwaar is”. Hendrik heeft ook genoten van de ervaring maar besluit dat een job “in de politiek” toch niets voor hem is. “Het politieke proces is traag, heel veel partijen en onderzoekers worden betrokken”. 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is