Jaarlijks haalt een 100-tal studenten hoger onderwijs diploma onder examencontract

Door Ingeborg De Meulemeester op 28 april 2016, over deze onderwerpen: Hoger onderwijs, Onderwijs

In het academiejaar 2014-2015 hebben 83 studenten in het hoger onderwijs een diploma gehaald met een examencontract. Dat aantal gaat in dalende lijn sinds 2011-2012 toen er 120 een diploma haalden. In 2010-2011 waren er dat 105. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits op een schriftelijke vraag van Ingeborg De Meulemeester (N-VA).

Wie een bachelor- of masterdiploma wil halen maar de lessen niet kan bijwonen, kan het diploma toch halen door een examencontract af te sluiten. Dit contract geeft de student enkel het recht samen met de andere studenten over het gewone studieprogramma examens af te leggen. Studeren met een examencontract komt zo neer op zelfstudie. Op 5 maart 2016 hadden voor het academiejaar 2015-2016 in Vlaanderen 844 studenten alles sa men in totaal 884 examencontracten afgesloten. Eén student kan immers meerdere inschrijvingen nemen.

Dat het aantal inschrijvingen door middel van een examencontract beperkt is en het aantal opgenomen studiepunten per inschrijving laag, is volgens onderwijsminister Crevits niet verwonderlijk. "Het is niet evident om enkel in zelfstudie een diploma te halen. Deze studenten combineren dit bovendien vaak met een job. Daarenboven lenen niet alle opleidingsonderdelen zich hiertoe en staan instellingen uit het hoger onderwijs een inschrijving onder examencontract niet toe voor bepaalde onderdelen zoals praktijkvakken", aldus de minister.

Ondanks het feit dat studenten onder examencontract vaak de voordelen missen die een gewone student geniet, zoals het bijwonen van onderwijsleeractiviteiten en ondersteuning vanuit de universiteit en hogeschool, is De Meulemeester blij dat de mogelijkheid bestaat om op die manier een diploma te halen. "Ik ben blij, niet in het minst voor degenen die spijt hebben dat ze ondanks hun capaciteiten in het verleden geen diploma behaalden", aldus het Vlaams parlementslid. Naast een examencontract om een diploma te halen kan men zich via examencontracten ook inschrijven voor een of meer opleidingsonderdelen.

BRUSSEL 28/04 15:02 (BELGA)

Ook te lezen op metrotime.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is