Hervormde bacheloropleiding verpleegkunde gestart

Door Ingeborg De Meulemeester op 14 november 2016, over deze onderwerpen: Hoger onderwijs, Onderwijs, Werk in de Zorgsector

Dit academiejaar gingen de eerste studenten van start aan de hervormde professionele bachelor verpleegkunde. Voor de HBO5-opleiding verpleegkunde wordt nog onderzocht hoe de leerladder duidelijker kan worden ingevuld. Vlaams Volksvertegenwoordiger Ingeborg De Meulemeester (N-VA) vroeg een stand van zaken aan Vlaams minister van Onderwijs, Hilde Crevits.

Om te voldoen aan de Europese richtlijn is de bacheloropleiding verpleegkunde grondig hervormd: de duur van de opleiding is verlengd van drie naar vier jaar, de opleiding is generieker gemaakt en er wordt een contractstage geïntroduceerd. De eerste contractstages zullen in het academiejaar 2019-2020 plaatsvinden. De uitbreiding van de studieomvang is onder meer gekomen om meer stage- uren in te vullen zonder dat de opleiding moet inboeten op de theoretische componenten.

Geen daling in het aantal inschrijvingen

Op vraag van Ingeborg De Meulemeester stelt onderwijsminister Crevits dat alle hogescholen zonder uitzondering hun curriculum hebben aangepast. Bovendien vindt er geen daling plaats in het aantal studenten dat dit academiejaar van start ging met de bacheloropleiding verpleegkunde. Het extra jaar vormt zeker geen afschrikeffect. Ruim 9200 studenten hebben zich ingeschreven.

Voor de HBO5-opleiding verpleegkunde hebben meer dan 7800 studenten zich ingeschreven. Afgezet tegenover de 9200 in de bachelor is de verhouding binnen de opleidingen dus bijna 46 procent in HBO5-opleiding en 54 procent in de bacheloropleiding verpleegkunde. Er bestaat dus een significant evenwicht tussen beide opleidingen.

Duidelijk onderscheid tussen HBO5- en bacheloropleiding verpleegkunde

Ingeborg De Meulemeester benadrukt dat ook de HBO5-opleiding verpleegkunde absoluut nodig is. Er moet een duidelijk onderscheid zijn tussen de HBO5- en bacheloropleiding verpleegkunde. “Elke opleiding heeft een eigen finaliteit. De HBO5- opleiding mag geenszins een bachelor light worden”, zegt Ingeborg De Meulemeester. Onderwijsminister Crevits bevestigt dat er een breed aanbod blijft bestaan voor alle doelgroepen om met hun talenten in die sector aan de slag te gaan.

 

Het volledige verslag leest u hier.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is