Goede rekeningen maken goede vrienden

Door Ingeborg De Meulemeester op 7 februari 2018, over deze onderwerpen: Kinderarmoede in het onderwijs, Onderwijs

Steeds meer scholen doen een beroep op een incassobureau. In 2016 werden een 1400 incassobureaus onder de arm genomen door scholen, terwijl in 2012 dat zo'n 600 waren. Afgelopen week kopten de kranten ‘Verbied scholen om met incassobureaus te werken’. Vlaams Volksvertegenwoordiger Ingeborg De Meulemeester (N-VA) vindt dat niet de juiste oplossing: “Soms – als alle andere manieren gefaald hebben – zijn scholen genoodzaakt om incassobureaus in te schakelen om onbetaalde facturen te innen.”

In totaal gaat het om bijna 2,3 miljoen aan onbetaalde schoolfacturen. “Dat is een enorm groot bedrag. Scholen hebben dan ook nood aan dat geld om goed onderwijs te verstrekken”, zegt Ingeborg De Meulemeester. De Vlaamse overheid geeft ook - onder bepaalde voorwaarden - een schooltoelage, net om die schoolkosten te kunnen dekken. Eén op vier gezinnen heeft recht op die toelage.

Ingeborg De Meulemeester erkent wel dat scholen klare wijn moeten schenken. “Er moet aandacht zijn voor een kostenbeheersend beleid en een transparante schoolrekening. De kosten dienen zo laag mogelijk te blijven en de ouders moeten bij de start van het schooljaar exact weten waarvoor en hoeveel ze betalen”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is