Goede kennis Nederlandse taal essentieel om kwalitatieve zorg te waarborgen

Door Ingeborg De Meulemeester op 25 oktober 2018, over deze onderwerpen: Hoger onderwijs, Sociale Zaken, Welzijn, Werk in de Zorgsector

Vlaanderen kampt met een tekort aan werkkrachten in de zorgsector. Om de tekorten aan te pakken en kwaliteitsvolle zorg te blijven aanbieden stelt Welzijnsminister Vandeurzen (CD&V) een actieplan voor. Eén van de pistes is het aantrekken van buitenlandse werkkrachten uit landen waar momenteel een overschot is aan zorgverstrekkers. Vlaams parlementslid Ingeborg De Meulemeester (N-VA) stelt dat goede kennis van de Nederlandse taal essentieel is om kwalitatieve zorg te waarborgen.

Het  'Actieplan 4.0: Werk maken van werk in zorg en welzijn' van Vlaams zorgambassadeur Lon Holtzer en Welzijnsminister Vandeurzen tracht een veelzijdig antwoord te bieden om de tekorten in de zorgsector aan te pakken. Volgens de Vereniging voor Social Profit Ondernemingen (VERSO) zouden er de komende jaren tot 2026 elk jaar 46.000 nieuwe werknemers nodig zijn in de zorgsector. "Bovendien kent het aantal inschrijvingen voor een zorgopleiding een lichte terugval en is de bacheloropleiding Verpleegkunde met één jaar verlengt. Daardoor zal er in juni 2019 maar een beperkte uitstroom zijn van bachelors in de verpleegkunde", oordeelt De Meulemeester. "De dringendheid voor een concreet plan van aanpak is dus hoog."

Het actieplan wil onder andere jongeren van 14 jaar motiveren voor een bewuste en positieve keuze voor het studiedomein maatschappij en welzijn, inzetten op zijinstromers om mensen warm te maken voor een tweede carrière in de zorgsector, buitenlandse werkkrachten aantrekken enzovoort. "Dat laatste mag in geen geval ten koste gaan van de eigen werknemers. Ook is een duidelijk kwaliteitskader essentieel zodat die mensen de nodige opleiding alsook een goede kennis van de Nederlandse taal hebben", zegt De Meulemeester. "Het actieplan mag ook concreter met doelstellingen zowel op de korte als lange termijn", besluit De Meulemeester.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is