Gezonde en goedkope eettips voor wie het moeilijk heeft

Door Ingeborg De Meulemeester op 9 maart 2018, over deze onderwerpen: Beveren, Lokaal werk

Supermarktketen Colruyt en enkele Beverse hulporganisaties slaan de handen in elkaar om mensen in armoede een betaalbare en gezonde maaltijd te doen koken. Ze ontwikkelden receptenboekjes die tweewekelijks worden opgestuurd.

Beveren In navolging van andere steden en gemeenten gaan ook Beverse hulporganisaties de samenwerking aan met Colruyt om het receptenboekje 'Aan tafel in 1-2-3 euro' te verdelen aan wie het moeilijk heeft. Een groep van 144 gezinnen testte het project uit en nu wordt het binnen de hele gemeente gelanceerd.

Discreet duwtje

'Steeds meer mensen hebben moeite om een volwaardige maaltijd op tafel te krijgen', zegt schepen van Sociale Zaken Ingeborg De Meulemeester (N-VA). 'Dit receptenboekje is een heel discreet duwtje in de rug.'

Kwetsbare gezinnen kunnen zich via het Sociaal Huis inschrijven voor de dienst en krijgen vervolgens om de twee weken een boekje in de brievenbus. Daarin staan zes gezonde vlees-, vis- en vegetarische gerechten, die maximaal drie euro per volwassen portie kosten.

Minder populair

'We willen mensen aansporen om gezond en prijsbewust te koken', zegt coördinator Wim Verbesselt. 'Daarvoor werken we nauw samen met de betrokken partners, zoals Kind & Gezin, De Keerkring en De Brug. Samen met hen willen we de drempel verlagen om te koken, maar ook minder populaire groenten, zoals spruitjes of pastinaak, promoten.'

'Het enige extra voordeel dat de deelnemers hebben, is dat de prijs van de producten die in het receptenboek staan minstens twee weken gegarandeerd wordt voor hen, ongeacht plotse prijsstijgingen van bepaalde producten. Dat wordt automatisch verrekend via de Extra-kaart', zegt Verbesselt.

Mattias Goossens (De Standaard/ Oost-Vlaanderen, Vrijdag 9 maar 2018, Pagina 28)

 

Zie ook: Het Laatste Nieuws, 9 maart 2018

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is