Gemeente wil verdoken armoede sneller opsporen

Door Ingeborg De Meulemeester op 19 augustus 2014, over deze onderwerpen: Lokaal werk

Beveren

Het schepencollege van Beveren kent vzw De Keerkring een subsidie van 34.486 euro uit. De vereniging wordt daarmee betoelaagd voor de individuele spreekuren die ze houdt voor ouders met vragen rond opvoedingsproblemen. "In anderhalf jaar tijd als schepen heb ik ontdekt dat zeer veel mensen de weg naar het Sociaal Huis niet durven of willen nemen", zegt schepen van Sociale Zaken Ingeborg De Meulemeester (N-VA). "Wanneer, meestal jonge, mensen ontdekken dat ze het in het dagelijkse leven niet kunnen waarmaken, zijn we al te ver, vind ik. Hen op weg helpen naar een gedragsverandering vraagt een zeer intensieve begeleiding. De inspanningen om die categorie van mensen uit de verdoken armoede te plukken, moeten veel vroeger beginnen. Dat is eigenlijk wat vzw De Keerkring doet."

Scholen

In de strijd tegen de verdoken armoede wil De Meulemeester ook de scholen nauwer betrekken. "Dat moet dan wel op een discrete manier gebeuren. Leerkrachten zijn de eersten die in de refter zien dat kinderen geen boterhammen bij hebben. Dat moet op een zeer discrete manier aangekaart worden bij onder meer De Keerkring. De kinderen die nu in armoede zitten, zijn de volwassenen van morgen", schetst de schepen.

De gevallen van verdoken armoede komen niet helemaal tot uiting in de cijfers van het OCMW. Zo schommelde het aantal leefloners de voorbije jaren tussen 186 in 2011 en 251 in 2006. In 2013 telde Beveren 214 leefloners. Het aantal dossiers van financiële maatschappelijke hulpverlening aan mensen die geen aanspraak kunnen maken op een leefloon zakte van 82 in 2012 naar 67 vorig jaar.

YV ■

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is