Gemeente wil sociaal restaurant openen

Door Ingeborg De Meulemeester op 4 februari 2014, over deze onderwerpen: Lokaal werk

Het gemeentebestuur maakt werk van een sociaal restaurant in Beveren. "Ook bij ons is er veel verdoken armoede en heel wat mensen hebben niet de middelen om elke dag een warme maaltijd te eten", zegt schepen van Sociale Zaken Ingeborg De Meulemeester (N-VA). Een mogelijke locatie is de nieuwe eetzaal van de Wase Werkplaats in het Pareinpark.

De wenselijkheid van een sociaal restaurant en ook van een sociale kruidenier is opgenomen inde meerjarenplanning van het gemeentebestuur. Schepen Ingeborg De Meulemeester (N-VA) heeft al enkele verkennende gesprekken achter de rug. "Er is heel wat verdoken armoede in onze gemeente. Mensen zijn gesteld op hun privacy en komen daar niet makkelijk mee naar buiten. Dearmoede is daardoor niet zichtbaar, maar ze is er wel degelijk. En niet alleen in sociale woonwijken. Naar schatting 10 procent van de bevolking leeft in armoede en dat is in Beveren niet anders."

Voor het sociaal restaurant wordt gedacht aan een samenwerking met de vzw Sense. Deze vzw baat al vijf buurtrestaurants uit in Antwerpen. Deze restaurants zijn in de eerste plaats gericht op mensen die het financieel moeilijk hebben. Met een pasje van het OCMW kunnen ze van een bord soep en een hoofdgerecht genieten voor maar 3 euro. 60-plussers eten voor 6 euro en het normale tarief bedraagt 8 euro. Tegelijk is het een vorm van sociale tewerkstelling. Sense zoekt vooral mensen die moeilijk of niet aan de bak komen en stimuleert medewerkers om de vzw te zien als opstap naar een nieuwe carrière.

"De nieuwe eetzaal van de Wase Werkplaats lijkt ons een geknipte locatie", vervolgt DeMeulemeester. "Er is ruimte zat, ze is vlot bereikbaar en er is een lage drempel omdat er genoeg privacy is. Voor de sociale tewerkstelling kan bovendien een beroep worden gedaan op de Groep Intro, die nu al in degebouwen huist van de Wase Werkplaats."

Waardig

Een sociale kruidenier staat in voor het aanbieden van kwaliteitsvoeding en basisproducten aan wie het financieel moeilijk heeft. Wie onvoldoende inkomen heeft om in zijn basisbehoeften te voorzien, kan meestal alleen terugvallen op debedeling van voedselpakketten. Daarbij moet je tevreden zijn met wat de samensteller er heeft ingestopt. De vzw Sociale Kruideniers Vlaanderen biedt een waardig alternatief: een buurtwinkel met kwalitatieve producten tegen sterk verminderde prijzen. "Ook hiervoor is de vraag groot", zegt DeMeulemeester. "Als eerste stap gaan we in overleg met de handelaarsvereniging op zoek naar een pand."

KRISTOF PIETERS ■

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is