Fietslessen voor de bewoners van het opvangcentrum Kallo/Zwijndrecht

Door Ingeborg De Meulemeester op 7 april 2016, over deze onderwerpen: Beveren, Lokaal werk, Ontwikkelingssamenwerking

"Fietsen is geen enkel probleem, maar voorrang van rechts..."

De politie is gisteren met haar fietsparcours naar het opvangcentrum in Fort Sinte Marie getrokken om de jonge asielzoekers de basisregels van onze wegcode bij te brengen. "Fietsen bleek geen enkel probleem te zijn, maar de voorrang van rechts was niet altijd even evident", knipoogt een agent.

Schepen Ingeborg De Meulemeester (N-VA) kreeg eind vorig jaar de vraag of ze iets kon doen met 3.750 euro die de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking opzij had gezet voor noodhulp. "Fietsen kopen", was het antwoord dat ze kreeg toen ze bij het opvangcentrum Fort Sinte Marie ging aankloppen.

De Rotary Club Beveren en B-Asiel sprongen op de kar en met hun hulp werd een 70-tal fietsen aangekocht. "Het gaat om exemplaren die achtergelaten werden bij de kringwinkel van Ibogem en die door de gedetineerden van de gevangenis van Beveren op punt gezet zijn", legt de schepen uit.

Paasvakantie

De gemeente Beveren stelde tijdens de paasvakantie ook het verkeerspark en het fietsparcours ter beschikking om te oefenen en gisteren organiseerde de politie de eerste lessen. Het fietsen zelf bleek geen probleem te zijn, maar niet alle verkeersregels waren even evident. "Nochtans zijn heel wat borden hetzelfde als in ons land", zegt Yasser Hamderd, een 15-jarige vluchteling uit Afghanistan. "Ik heb thuis ook vaak gefietst, maar hier is het verkeer wel drukker. Het was nu wel al een tijdje geleden dat ik nog op een fiets had gezeten. Nu het nog minder goed weer is, ga ik met de bus naar school, het KA in Beveren. Maar binnenkort neem ik zeker de fiets. Als het niet regent tenminste", lacht hij.

Centrumverantwoordelijke Joke Deprez is blij met de steun. "Naar deze fietsen hebben ze echt uitgekeken. Het geeft hen wat meer vrijheid, want te voet raken ze niet ver. Maar ik geef toe dat de verkeersregels wel nog eens goed opgefrist moesten worden."

Momenteel is er overigens een twintigtal vrijwilligers actief in het centrum. "Ze geven Nederlandse les, maar we hebben ook een vrijwilliger die twee keer per week voetbaltraining geeft in onze sporthal. Sportline Beveren schonk voetbalschoenen en Voetbalclub Waasland-Beveren deed hetzelfde én schonk er ook nog sportkledij bovenop. Een firma uit Essen deed twee voetbaldoelen cadeau. Isec, dat veiligheidsopleidingen organiseert voor onder meer chemische bedrijven, heeft dan weer vijf kantoorcontainers geschonken, gratis! We staan er zelf soms van te kijken hoeveel mensen willen doen."

Defect

De jongeren moeten wel zorg dragen voor het geschonken materiaal. "De fietsen worden ter beschikking gesteld met een 'weekcontract' en als er iets kapot gaat, moeten ze het defect zelf herstellen of er een vergoeding voor betalen", legt Joke Deprez uit. "We zoeken nog naar een vrijwilliger die in ons fietsatelier wat uitleg wil komen geven."

Voorlopig is het een vluchteling zelf die de taak op zich neemt. Niang Massafr is afkomstig uit Senegal en werkte daar vroeger als technicus. "Nu herstel ik hier fietsen", vertelt hij. "Ik heb zelfs een constructie gemaakt om banden op een snelle en efficiënte manier te repareren. Voor mij is het belangrijk om iets om handen te hebben. Ik ben blij mijn steentje te kunnen bijdragen."

KRISTOF PIETERS ■

(c) Het Laatste Nieuws, Do. 07 Apr. 2016, Pagina 18

Bekijk ook hier het nieuwsitem met filmpje op TV OOST.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is