De toekomst van HBO5 Verpleegkunde

Door Ingeborg De Meulemeester op 1 april 2015, over deze onderwerpen: Hoger onderwijs, Onderwijs, Werk in de Zorgsector

In een open brief uitten directeurs van de zogenaamde opleidingen 'HBO5'-verpleegkunde hun bekommernis over de toekomst van deze opleiding. Vandaag legde de Federale Raad voor Verpleegkunde immers de inhoud van het beroeps- en competentieprofiel 'verpleegkundige verantwoordelijk voor algemene zorg' vast. Ingeborg De Meulemeester (N-VA) wilde weten welke gevolgen dat heeft voor de opleiding. Ze stelde de vraag aan minister van Onderwijs Hilde Crevits. Ook voor de minister staat het buiten kijf dat de HBO5-opleiding moet blijven bestaan.

De HBO5-opleiding verpleegkunde (voorheen gekend als A2-opleiding) is vooral een praktijkgerichte opleiding, gericht op het uitoefenen van het gereglementeerde beroep van verpleegkundige. De opleiding van drie jaar leidt naar een diploma van 'gegradueerde' en is veelal modulair georganiseerd in een secundaire school.

Tijdens de plenaire vergadering debatteerde Vlaams Parlementslid Ingeborg De Meulemeester (N-VA) met minister Hilde Crevits over de toekomst van deze opleiding. Vandaag zou de Federale Raad voor Verpleegkunde immers de inhoud van het beroeps- en competentieprofiel 'verpleegkundige verantwoordelijk voor algemene zorg' vastleggen. Die inhoud is nog niet bekend, maar parlementslid De Meulemeester vreest dat dit verregaande gevolgen kan hebben voor de Vlaamse HBO5-opleidingen.

Ingeborg De Meulemeester wijst er verder op dat 'verpleegkundige' en 'verzorgende' nog steeds opgenomen zijn in de lijst van knelpuntberoepen in Vlaanderen 2014 van de VDAB. Vlaanderen heeft  dus nood aan verpleegkundigen! “Momenteel worden 44 procent van alle verpleegkundigen in Vlaanderen opgeleid via deze opleiding. Als basisverpleegkundige vormen deze verpleegkundigen een belangrijke schakel in de zorgsector, met een groot aantal leerlingen dat bijdraagt tot de invulling van deze knelpuntberoepen. We kunnen gewoonweg niet zonder die 'gegradueerden' ”, aldus De Meulemeester.

Maar minister van Onderwijs Crevits antwoordde dus dat het buiten kijf staat dat de HBO5-opleiding moet blijven bestaan. Voorlopig moeten we nog het advies afwachten om te zien hoe het beroepsprofiel zal worden aangepast. Voor de huidige studenten HBO5 verandert er sowieso niets.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is