Beverse portretten in strijd tegen borstkanker

Door Ingeborg De Meulemeester op 3 oktober 2014, over deze onderwerpen: Lokaal werk

Met een bijzondere actie vraagt Beveren deze maand aandacht voor het belang van borstkankeropsporing. Veertien gewone Beverenaars die allemaal in aanraking kwamen met de ziekte vertellen hun verhaal en hun levensgroot portret helpt daarbij. Borstkanker is nog steeds de meest voorkomende kanker bij vrouwen, en de vroegtijdige opsporing van de ziekte is daarbij van levensbelang. Daarom zetten 14 gewone Beverenaars, of mensen met Beverse roots, hun schouders mee onder het project. Een verpleegster, een dokter, een patiënt, een echtgenoot, een pruikenmaakster of een fotograaf... Ze kwamen allemaal op een of ander manier in aanraking met borstkanker en ze vertellen elk hun verhaal.

49 jaar

"Jaarlijks krijgen 9500 vrouwen borstkanker in ons land, en driekwart van hen is 50+", zegt schepen van Welzijn Ingeborg De Meulemeester (N-VA). "Ik ben nu 49 en zit vanaf volgend jaar zelf in de screeningsgroep. We kunnen allemaal geconfronteerd worden met de ziekte, maar indien die vlug kan gedetecteerd worden, hoeft dit niet per se een aflopend verhaal te zijn."

Een rondreizende tentoonstelling van levensgrote figuren zal de hele maand het 'kankerverhaal' van 14 mensen vertellen. Zoals dat van Karoline Stuyck: "In april vorig jaar voelde ik een hard knobbeltje in m'n borst, en dat bleek kwaadaardig te zijn. Ik ben geopereerd, kreeg achtchemo's en 35 bestralingen, die sinds begin dit jaar beëindigd zijn." Of het verhaal van dokter Frank Ramon die dagelijks geconfronteerd wordt met borstkanker op zijn mammografische eenheid in AZ Nikolaas: "Als je weet dat 1 op de 9 vrouwen in de loop van haar leven met borstkanker geconfronteerd wordt, en dat de ziekte goed behandelbaar is, dan weet je dat het - hoewel je geen 100 procent zekerheid hebt - zeer zinvol is dat vrouwen een screeningsmammografie laten uitvoeren. Vooral in de leeftijdscategorie van 50 tot 69 jaar."

Ook kapster en pruikenmaakster Saskia Smet komt vaak in aanraking met patiënten. "Haaruitval is vaak onvermijdelijk bij chemotherapie. Tweeënhalf jaar geleden ben ik op verzoek van enkele klanten begonnen met pruiken, en momenteel is de vraag zo groot dat ik een volledig gescheiden ruimte met aparte toegang heb, zodat er meer discretie is. De ziekte is dus duidelijk onder ons."

De expo 'Gewone mensen met bijzondere verhalen' reist rond tussen Het Sociaal Huis, het gemeentehuis, de bib, CC Ter Vesten en de Woonzorgcentra.

Vrouwen (50-69) krijgen om de twee jaar een uitnodiging voor een gratis borstonderzoek. i i www.bevolkingsonderzoek.be

PAUL VAN LANDEGHEM ■

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is