Beveren heeft veel alternatieve vervoersmogelijkheden voor minder mobielen

Door Ingeborg De Meulemeester op 17 november 2016, over deze onderwerpen: Beveren, Lokaal werk, Personen met een beperking, Sociale Zaken, Welzijn

Voor minder mobiele mensen is het niet altijd duidelijke welke vervoersmogelijkheden voor hen beschikbaar zijn. Nochtans heeft Beveren heel wat alternatieven te bieden voor deze mensen. Het openbaar vervoer nemen is namelijk niet altijd even eenvoudig voor hen waardoor ze vaker beroep moeten doen op familie of vrienden. Vlaams Volksvertegenwoordiger en schepen Ingeborg De Meulemeester wil de alternatieven daarom graag eens belichten.

 

Naast het openbaar vervoer, welke andere vervoersmogelijkheden heeft Beveren te bieden?

Voor personen die niet op eigen kracht gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer en dit kunnen aantonen met een medisch attest bestaat de Handicar Beveren. De voorwaarde hierbij is dat het vertrek- of eindpunt steeds in Beveren gelegen moet zijn. De Handicar is het meest gebruiksvriendelijke alternatief voor personen die rolstoel gebonden zijn. Voor mensen met een inkomen lager dan tweemaal het leefloon en die moeilijk het openbaar vervoer kunnen gebruiken, is de minder mobielen centrale CM of de Solmobiel liberale mutualiteit een geschikte oplossing. Om van de Solmobiel gebruik te maken is de voorwaarde dat u lid bent van de liberale mutualiteit. Daarnaast bestaat ook nog de B-Mobiel Bond Moyson.

 

Welk kostenplaatje hangt daaraan vast?

De prijzen zijn zeer schappelijk. Voor de Handicar Beveren en de Solmobiel betaal je geen inschrijvingsgeld. Indien je gebruik wil maken van de minder mobielen centrale CM betaal je jaarlijks 10 euro en voor het minder mobielenvervoer BM is er een vaste kost per rit van 1 euro. Voor deze vier alternatieven ligt het bedrag tussen de 0,30 en 0,35 cent per kilometer.

 

Wie staat er achter de organisaties?

De organisaties werken met vele vrijwilligers. Elke organisatie die ik zonet opsomde is dan ook op zoek naar helpende handen om minder mobielen personen een rit te kunnen aanbieden. Om vrijwilliger te worden dien je over een eigen auto, een autoverzekering en een bewijs van goed gedrag en zeden te beschikken. De auto wordt door mutualiteit zelf omnium verzekerd.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is