Aanpak spijbelen heeft stok achter de deur nodig

Door Ingeborg De Meulemeester op 17 juni 2015, over deze onderwerpen: Ondersteuning leerkrachten, Onderwijs, Spijbelproblematiek

De Vlaamse ombudsman pleit er in zijn jongste jaarverslag voor om de terugvordering van de schoolpremie of schooltoelage bij spijbelaars af te schaffen. Een slecht idee, vinden we bij de N-VA. Preventie bij spijbelen, is belangrijk. Maar we hebben ook een stok achter de deur nodig.

Spijbelen is de snelweg naar miserie. 80 procent van de scholieren en leerlingen die meer dan 30 halve dagen per schooljaar afwezig zijn, slaagt niet. Het belang van de strijd tegen het spijbelen, kan dan ook moeilijk overschat worden. En die strijd heeft maar kans op slagen als er ook een financiële sanctie aan het spijbelen verbonden is. Akkoord dat preventie primeert. Maar het terugvorderen van schooltoelagen is het sluitstuk van een integrale aanpak van het spijbelen.

Dit is echt geen hardvochtige maatregel. De terugvordering komt er pas na een lang proces van sensibiliseren, waarschuwen, acties van scholen, CLB’s en OCMW’s. Er is echt sprake van onwil als al die voorgaande stappen geen resultaat opleveren. En dan is terugvorderen verantwoord.

Er wordt trouwens pas overgegaan tot het terugvorderen van de schooltoelage bij wie 2 jaar op rij 30 halve dagen afwezig is. Dat is 6 schoolweken.

Moeten we niet korter op de bal spelen, sneller sanctioneren? Zeker. We moeten onderzoeken of we niet een systeem van administratieve boetes voor spijbelaars kunnen invoeren. Als die niet betaald wordt, kan de boete nog afgehouden worden van de schoolpremie of schooltoelage. Volstaat dat niet, moet ook de kinderbijslag aangesproken kunnen worden. Maar in afwachting, moet de bestaande terugvordering behouden blijven.

We mogen niet vergeten dat schoolpremie en schooltoelagen belastinggeld zijn, dat gegeven wordt aan wie naar school gaat. Voor wat hoort wat, rechten brengen plichten met zich mee.

Ingeborg De Meulemeester

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is