Aan groeipad Erasmusmiddelen wordt niet geraakt

Door Ingeborg De Meulemeester op 18 november 2016, over deze onderwerpen: Hoger onderwijs, Onderwijs

Naar aanleiding van onderhandelingen over Erasmusmiddelen op Europees niveau, kwam het Erasmus-programma op woensdag 16 november 2016 opnieuw ter sprake in de plenaire vergadering in het Vlaams Parlement. “Onze N-VA fractie wil graag de Vlaamse doelstelling behalen om tegen 2020 minstens 1 op 3 studenten een internationale ervaring aan te bieden. Bijkomende inspanningen zullen hiervoor nodig zijn”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ingeborg De Meulemeester (N-VA).

Erasmus is in het kader van een opleiding een heel belangrijke ervaring voor veel jongeren en biedt een enorme meerwaarde. De verwachting is dat de internationale mobiliteit bij studenten zal blijven toenemen. “Wij willen studenten daartoe ook aanmoedigen”, zegt Ingeborg De Meulemeester. “Om de Vlaamse doelstelling te behalen zullen dan ook bijkomende inspanningen nodig zijn.”

Ook de Europese N-VA fractie is van mening dat meer middelen naar Erasmus mogen gaan. Het Europees geld kan dan ook beter besteed worden: in plaats van alle achttienjarigen in de Europese Unie een gratis treinticket voor jongeren te voorzien (christendemocratische EVP-fractie), kan het geld beter gaan naar de verbreding van Erasmus of opleidingen en stages voor jongeren.

Vlaams minister van Onderwijs, Hilde Crevits, benadrukt in de plenaire vergadering dat aan het voorziene groeipad niet geraakt mag worden. Volgend jaar komt op Europees niveau 50 miljoen euro bij voor Erasmus. Voor Vlaanderen betekent dit dat de budgetten die wij krijgen groeien richting 2019. “Ik ben vragende partij voor toenemende middelen voor Erasmus zodat we zoveel mogelijk jongeren een internationale ervaring kunnen aanbieden”, besluit Ingeborg De Meulemeester.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is