4 op 10 scholen start nieuwe schooljaar met nieuwe schooldirectie

Door Ingeborg De Meulemeester op 7 augustus 2017, over deze onderwerpen: Onderwijs

Vier op tien scholen in Vlaanderen start het nieuwe schooljaar met een nieuwe directie. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Ingeborg De Meulemeester (N-VA) opvroeg bij Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits.

“Het verloop bij schooldirecties is al jaren hoog, te hoog”, zegt De Meulemeester. “Maar echt zorgwekkend is dat het de jongste schooljaren nog toeneemt. Voor cijfers over het nieuwe schooljaar is het uiteraard te vroeg, maar niets wijst erop dat er ditmaal minder directeurswissels zullen zijn We zien al drie jaar lang dat er elk jaar in vier op de tien scholen een directiewissel plaatsvindt  en we slagen er maar niet in de trend te keren;”

In het schooljaar 2014-2015 werden 1.200 nieuwe directies geïnstalleerd. In het schooljaar 2015-2016 steeg dat tot 1.274; het voorbije schooljaar waren dat er al 1.456. De wissels gebeuren vooral in het basisonderwijs, het vrij gesubsidieerd onderwijs en in de provincie Antwerpen.

“De vele directeurswissels leiden tot een verlies aan expertise en brengen de continuïteit van het gevoerde schoolbeleid in het gedrang”, legt De Meulemeester uit. Tegelijk nuanceert ze de cijfers enigszins. Het gaat immers zowel om lange als minder lange vervangingen, en er zitten ook andere functies dan de directeur bij. Directieambten worden ook geregeld gedeeld door verschillende personeelsleden, wat meer wissels in de hand werkt. Ook gaat het bij sommige wissels om een doorstroming. Bijvoorbeeld een leerkracht of coördinator uit de school die doorgroeit naar een directiefunctie.

Toch benadrukt De Meulemeester dat de cijfers zorgwekkend zijn. Ze pleit voor meer begeleiding op de werkvloer, zeker voor beginnende directeurs.

“De taak van een schooldirecteur is niet te onderschatten en vraagt voldoende ondersteuning. Schooldirecteurs zijn de spilfiguur in de school. Hun aanwezigheid leidt tot op elkaar afgestemde teams. Maar vaak leiden stress en burn-out tot ziekteverzuim”, stelt De Meulemeester. “In het kader van het loopbaandebat moet worden nagegaan hoe de job van schooldirecteur aantrekkelijk kan worden gemaakt.”

 

Zie ook: Het Nieuwsblad

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is