100.000 EUR extra noodhulp voor Zuid-Soedan

Door Ingeborg De Meulemeester op 14 maart 2017, over deze onderwerpen: Buitenlands Beleid, Ontwikkelingssamenwerking

Vlaams minister-president Geert Bourgeois trekt 100.000 euro bijkomende middelen aan noodhulp uit voor Zuid-Soedan via Plan België. Dat kondigde de minister-president aan in de commissie Buitenlands Beleid in het Vlaams Parlement naar aanleiding van een vraag van Vlaams Volksvertegenwoordiger Ingeborg De Meulemeester (N-VA). Zij bevroeg de minister-president over de schrijnende situatie in Zuid-Soedan en de hongersnood die daar woedt.

Sinds het begin van de crisis in 2013 zijn de levens van miljoenen Zuid-Soedanezen verwoest en zijn ongeveer drie miljoen mensen op de vlucht geslagen.  Volgens de VN dreigt hongersnood voor meer dan 100.000 mensen in Zuid-Soedan en voor nog eens een miljoen Zuid-Soedanezen elders in het land. De burgeroorlog die al woedt sinds 2003 zorgt voor slechte oogsten wat de situatie nog verergert. “Het land is in totale chaos. In eerste instantie moeten we trachten om het conflict te beheersen en zo mensenlevens te redden. Ik waardeer en ondersteun dan ook dat wij als Vlaanderen, een bescheiden maar gewaardeerde speler, ons steentje bijdragen”, stelt De Meulemeester.

De Vlaamse regering maakte al 600.000 euro vrij voor Zuid-Soedan, via een fonds van de VN, het Central Emergency Response Fund (CERF). Er wordt nu 100.000 euro extra noodhulp vrijgemaakt, Plan België legt daar 50.000 euro eigen middelen bovenop. De middelen worden volgens Bourgeois gericht op de kwetsbaarste doelgroepen: ondervoede kinderen, zwangere en borstvoedinggevende moeders, ouderen, mensen met een beperking en mensen die leven met hiv. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is