1 op de 10 jongeren verlaat de schoolbanken zonder diploma secundair onderwijs

Door Ingeborg De Meulemeester op 26 maart 2018, over deze onderwerpen: Onderwijs, Spijbelproblematiek

Voor het eerst in vijf jaar zien we opnieuw een stijging in het aantal jongeren dat de schoolbanken verlaat zonder een diploma secundair onderwijs op zak. In absolute termen gaat het om 7169 jongeren in het schooljaar 2015-2016. Dat is zo’n 10,4 procent. In 2009-2010 verliet nog 12 procent van de jongeren ongekwalificeerd het onderwijs. Dat aandeel zakte tot 9,7 procent in 2014-2015. Vlaams Volksvertegenwoordiger Ingeborg De Meulemeester (N-VA) bevroeg Vlaams onderwijsminister Crevits hierover.

De trendbreuk valt samen met een toename van de arbeidskrapte. Wanneer de kansen op werk stijgen, is de verleiding voor jongeren groter om de schoolbanken vroegtijdig de verlaten. Ook de VDAB beaamt dat jongeren zonder diploma sneller werk vinden dan tijdens de economische crisis. Maar, van zij die na één jaar na hun eerste werkgever opnieuw werkloos zijn, vormen jongeren zonder diploma de grootste groep. “Jongeren zonder diploma er vaak niet in slagen om hun job te behouden. Net daarom moeten we preventief handelen en jongeren en ouders wijzen op de relevantie van een diploma”, zegt Ingeborg De Meulemeester.

Daarnaast liggen ook andere zogenaamde pushfactoren aan de basis voor het stijgend aantal vroegtijdig schoolverlaters. Denk maar aan schoolmoeheid, persoonlijke of familiale problemen, een foute studiekeuze, zittenblijven en spijbelen. De pullfactoren zoals de aantrekkingskracht van de arbeidsmarkt verklaren de fluctuaties over de jaren heen. De pushfactoren verklaren vooral de verschillen binnen één jaar. “Met het decreet duaal leren dat recent goedgekeurd is hebben we alvast stappen in de goede richting gezet. Jongeren die schoolmoe, maar niet leermoe zijn kunnen we stimuleren te leren op de werkvloer”, aldus De Meulemeester. “Het actieplan ‘Samen tegen Schooluitval’ bevat ook tal van maatregen dat het aandeel vroegtijdig schoolverlaters moet terugdringen. Hierover zal ik de minister nog regelmatig bevragen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is